Ο ύπνος περιγράφεται ίσως καλύτερα ως η απώλεια της επίγνωσης του τι συμβαίνει γύρω μας. Ο ίδιος ο εγκέφαλος δεν κοιμάται ποτέ και εξακολουθεί να λειτουργεί, αν και οι ρυθμοί των εγκεφαλικών κυμάτων μεταβάλλονται και επιβραδύνονται σταδιακά καθώς πλησιάζουμε στα βαθύτερα στάδια του ύπνου.
Στέρηση ύπνου υπάρχει όταν δεν παίρνουμε τον ύπνο που χρειαζόμαστε. Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο, ο μέσος ενήλικας χρειάζεται έξι έως εννέα ώρες τη νύχτα, αλλά κάποιοι τα καταφέρνουν και με πολύ λιγότερες ώρες.
Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες. Εάν αισθανόμαστε ενεργητικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν παρουσιάζουμε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε μάλλον λαμβάνουμε επαρκή ύπνο.
Η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα φυσικής κατάστασης και διατροφής έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς ελάχιστα είναι γνωστά για το πολύ σημαντικό θέμα των διαταραχών του ύπνου. Δεν περιλαμβάνονται ούτε στη γενική ιατρική εκπαίδευση, οπότε η έλλειψη γνώσης διαιωνίζεται.
Αν η υπνηλία ήταν το μοναδικό μειονέκτημα της στέρησης ύπνου, δεν θα ήταν τόσο σοβαρή κατάσταση. Δυστυχώς οι συνέπειες είναι πολλές και ορισμένες από αυτές αρκετά ανησυχητικές. Υπάρχουν τόσο συμπεριφορικά όσο και σωματικά συμπτώματα.
→ Διαβάστε επίσης: Βοηθήματα Για Το Ροχαλητό Και Την Άπνοια Ύπνου
Ποιες Διαταραχές Επιφέρει Η Στέρηση Ύπνου;
Μερικές φορές είναι επειδή είμαστε τόσο απασχολημένοι που απλά δεν έχουμε αρκετό χρόνο για να ξεκουραστούμε όσο χρειαζόμαστε. Ή ίσως επειδή πάσχουμε από αϋπνία ή κάποια από τις άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως η άπνοια ύπνου ή το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Ή μπορεί να είμαστε εργαζόμενοι σε βάρδιες που είμαστε αναγκασμένοι να κοιμόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και ο ύπνος μας δεν είναι ξεκούραστος.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αν δεν έχουμε επαρκή ύπνο δημιουργούμε ένα «χρέος ύπνου» που οδηγεί σε ορισμένα ή όλα τα συμπτώματα που παρουσιάζονται παρακάτω. Αυτά κυμαίνονται από τα ενοχλητικά έως τα εντελώς επικίνδυνα, οπότε αν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας στα παρακάτω συμπτώματα, αξίζει να προσπαθήσετε να διαπιστώσετε τι προκαλεί τη στέρηση ύπνου, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να βρούμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Στρες Και Άγχος
Αυτό μπορεί να είναι ένας φαύλος κύκλος, καθώς ενώ το άγχος μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει την έλλειψη ύπνου μας, είναι επίσης αποτέλεσμα αυτής. Ευτυχώς μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση των σωστών πρακτικών. Θα εξετάσουμε τις πιθανότητες και θα βρούμε τι το προκαλεί και τη σωστή λύση για εσάς. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας που συνδέονται με αυτά τα συμπτώματα.
Θυμός, Ευερεθιστότητα Και Κατάθλιψη
Όλα αυτά σχετίζονται με το άγχος και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις σχέσεις και τις κοινωνικές σχέσεις. Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου της Αμερικής έχει δηλώσει ότι ο θυμός λόγω έλλειψης ύπνου μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην οδική οργή. Η κατάθλιψη, ενώ παραμένει μια σύνθετη κατάσταση, μπορεί να περιγραφεί ως θυμός που στρέφεται προς τα μέσα. Μια απάντηση σε αυτά τα προβλήματα μπορεί απλώς να είναι περισσότερος ή καλύτερος ύπνος.
Έλλειψη συγκέντρωσης και δυσκολία συγκέντρωσης
Ο εγκέφαλος χάνει τη λειτουργία του ως αποτέλεσμα της στέρησης ύπνου. Ιδιαίτερα οι μαθητές εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, καθώς η μάθηση απαιτεί έντονη συγκέντρωση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι από την ηλικία της εφηβείας, η ανάγκη για ύπνο αυξάνεται μέχρι την ενηλικίωση.
Απώλεια Βραχυπρόθεσμης Μνήμης
Η μνήμη επηρεάζεται από την έλλειψη ύπνου, αυτό αποτελεί επίσης πρόβλημα για όσους προσπαθούν να μελετήσουν και για όσους μαθαίνουν νέες επαγγελματικές δεξιότητες.
Μειωμένη Ικανότητα Οδήγησης Οχήματος
Δύο λόγοι για αυτό – ο ένας είναι επειδή επηρεάζεται η συγκέντρωση, ο δεύτερος επειδή ο κίνδυνος να αποκοιμηθεί κανείς στο τιμόνι είναι μεγάλος. Το ίδιο ισχύει και για όποιον είναι υπεύθυνος για μηχανήματα στον εργασιακό χώρο.
Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει θόλωση της περιφερειακής όρασης. Συνολικά ένα αρκετά θανατηφόρο κοκτέιλ. Ο κίνδυνος έχει εκτιμηθεί ότι είναι κοντά σε αυτόν που διατρέχει κάποιος που επηρεάζεται από το αλκοόλ!
Καταστολή Του Ανοσοποιητικού Συστήματος
Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς μας αφήνει ευάλωτους σε κάθε μόλυνση που τυχαίνει να υπάρχει εκείνη τη στιγμή. Οι άνθρωποι που στερούνται ύπνου παθαίνουν περισσότερα κρυολογήματα και γρίπη από εκείνους που δεν στερούνται ύπνου. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας αρρωστήσει!
Πιθανότατα υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μας πείσουν να αναλάβουμε δράση για να αλλάξουμε τις συνήθειες του ύπνου μας! Αν η έλλειψη χρόνου μας κρατάει ξύπνιους μέχρι αργά, ίσως πρέπει να θυσιάσουμε κάτι άλλο για να εξασφαλίσουμε την ξεκούραση που χρειαζόμαστε.
Αν μια διαταραχή του ύπνου κάνει τη ζωή σας μαρτύριο, μην απελπίζεστε! Πάντα υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε και οι γνώσεις πάνω στο θέμα βελτιώνονται συνεχώς.
Επίλογος
Η έλλειψη ή στέρηση ύπνου μπορεί να να είναι κάτι απλό με πιθανότητα να εξελιχτεί σε μια κατάσταση πολύ σοβαρή και δύσκολα θεραπεύσιμή. Το στρες του σώματος, όπως χαρακτηριστικά στους bodybuilders, δημιουργεί μια σειρά από «επιθέσεις» που κάποια στιγμή το σώμα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.